| marbasz |
 |
luty 07 2009 22:44 (Read 3117 times) |
|
|

Junior
Status: offline
Registered: 11/25/08
|
Chciałbym aby wyznaczony użytkownik był redaktorem nowych artykułów. Czyli by mógł dodawać i modyfikować. On nie powinien mieć dostępu do struktury strony, czyli do zarządzania blokami, sekcjami itd. Tylko praca z artykułami. Jak sobie poradzić z uprawnieniami?
Jeżeli ten użytkownik jest w grupie każdej, oprócz Root, to jak zapisze artykuł, to potem nie może go edytować. Na artykule w uprawnieniach ustawi grupę jakąkolwiek w której jest z uprawnieniami do edycji, zapisze artykuł, to potem ten artykuł ma tylko do odczytu. Co robie źle? Może jakieś ogólne upranienia musze zmienić?
Dziękuję za wszelkie sugestie.
|
| |
|
|
| marbasz |
 |
luty 08 2009 09:50 |
|
|

Junior
|
Zapomniałem podać iż mam wersję Geeklog 1.5.1
|
| |
|
|
| Robert |
 |
luty 18 2009 12:47 |
|
|

Admin
Registered: 08/19/02
|
Witam serdecznie,
przepraszam, że tak późno odpowiadam ale jak to mówią "lepiej późno niż wcale" 
Nie wiem czy to jest jeszcze aktualne ale zacznijmy od tego, że dany użytkownik powinien zostać dodany do grupy Story Admin.
Pozdrawiam,
Robert
|
| |
|
|
| marbasz |
 |
luty 23 2009 19:53 |
|
|

Junior
|
Temat dalej czeka na rozwiązanie.
Próbowałem pojedynczo dodawać do kolejnej grupy. Próbowałem jednocześnie dodać do wszystkich grup. To nic nie daje. Tylko dodanie użytkownika do grupy Root pozwala mu edytować artykuły swoje.... i inne.
|
| |
|
|
| Robert |
 |
luty 24 2009 13:02 |
|
|

Admin
|
Quote by: marbaszTemat dalej czeka na rozwiązanie.
Próbowałem pojedynczo dodawać do kolejnej grupy. Próbowałem jednocześnie dodać do wszystkich grup. To nic nie daje. Tylko dodanie użytkownika do grupy Root pozwala mu edytować artykuły swoje.... i inne.
Dobra. Otóż jeżeli chcemy aby użytkownik mógł dodawać artykuły musi zostać dodany do grupy Story Admin.
Druga rzecz to musi mieć uprawnienia edycyjne do Sekcji, w której został zapisany dany artykuł.
Czyli reasumując, jeżeli najpierw użytkownik a uprawnieniach Admina zdefiniował sekcje to później użytkownik z uprawnieniami do pisania artykułów po zapisaniu nowego tekstu w jakiejkowiek sekcji nie będzie mógł go edytować ponieważ nie ma wystarczających uprawnień do danej sekcji.
Najprostszym rozwiązaniem byłoby dołożenie użytkownika desygnowanego do pisania artykułów do grup Topic Admin i Story Admin. Następnie ten użytkownik powinien zdefiniować sekcje w których będzie publikował artykuły.
Uff mam nadzieję, że opisałem to w miarę klarownie
|
| |
|
|
| marbasz |
 |
luty 26 2009 21:55 |
|
|

Junior
|
Przyznam że sposób podany nie jest ciekawy.
Jest już stronka którą budowałem będąc na koncie admin. Jest tam trochę sekcji i artykuły w sekcjach. Przenosiłem na geekloga "statyczną" stronkę. Teraz mam to przekazać do instytucji w której uprawnione osoby będą obsługiwać artykuły (osoby mogą się zmieniać), ale nie powinny mieć dostępu do niczego poza artykułami. Ew. dalszą rozbudowę, np. nowe sekcje, robudowę nawigacji będzie robił admin.
|
| |
|
|
| Robert |
 |
luty 27 2009 12:19 |
|
|

Admin
|
Quote by: marbaszPrzyznam że sposób podany nie jest ciekawy.
Jest już stronka którą budowałem będąc na koncie admin. Jest tam trochę sekcji i artykuły w sekcjach. Przenosiłem na geekloga "statyczną" stronkę. Teraz mam to przekazać do instytucji w której uprawnione osoby będą obsługiwać artykuły (osoby mogą się zmieniać), ale nie powinny mieć dostępu do niczego poza artykułami. Ew. dalszą rozbudowę, np. nowe sekcje, robudowę nawigacji będzie robił admin.
Jak już wspominałem wcześniej aby użytkownik mógł edytować artykuły z danej sekcji to do tej sekcji musi mieć uprawnienia do edycji.
Jeżeli daną sekcję założył to ma te uprawnienia jako właściciel. Jeżeli sekcję zakładał użytkownik administracyjny to należy zaznaczyć również możliwość edycji przez grupę Topic Admin (domyślnie jest to odznaczone).
W tym momencie nasz użytkownik, redaktor, musi zostać dodany do grupy Story Admin oraz Topic Admin.
Mam nadzieję, że to rozwiązanie jest bardziej satysfakcjonujące
Pozdrawiam
|
| |
|
|
| marbasz |
 |
luty 27 2009 21:18 |
|
|

Junior
|
Jak pisałem wcześniej, "redaktora" dodawałem do różnych grup pojedynczo, a także do wszystkich grup jednocześnie poza root. Nic to nie pomogło. Teraz ustawiłem go tylko w grupach o których piszesz i dalej nic. Ale jak piszesz o uprawnieniach do sekcji to zrobiłem próbę, aby ten użytkownik założył nową sekcję podczas kiedy był tylko w grupach o których piszesz. I dostałem komunikat że nie ma uprawnień. Więc jest problem z uprawnieniami, jakoś tak "bliżej korzenia" i na klikanych stronach tego nie widać.
Gdzie jeszcze moge to posprawdzać i na co zwracać uwagę. Może w bazie, tylko w których tabelach patrzeć?
|
| |
|
|
| marbasz |
 |
luty 27 2009 21:30 |
|
|

Junior
|
Jest OK.
Chodziło o uprawnienia do sekcji. Musiałem na uprawnieniach sekcji zaznaczyć że edytować tę sekcję może grupa Topic Admin, a w tej grupie jest mój "redaktor".
To jest logiczne. Czymu na to wcześniej nie wpadłem?
Serdecznie dziękuję i pozdrawiam.
Marek
|
| |
|
|
| Robert |
 |
marzec 01 2009 00:00 |
|
|

Admin